Захист комерційних даних та перевірка вразливостей
У мене минулого вівторка ледь інфаркт не стався, коли наш менеджер з продажу випадково клікнув на якесь фішингове посилання в робочій пошті й повністю заблокував доступ до клієнтської бази на пів дня. Найгірше, що айтівці потім розвели руками і сказали, що антивіруси тут безсилі, бо людина сама ввела пароль від адмінки, і тепер я взагалі не впевнений, чи наші внутрішні документи не гуляють десь мережею.
6 Views

Звичайні антивіруси та стандартні паролі взагалі не рятують, якщо самі працівники не розуміють базових правил цифрової гігієни та залишають паролі на стікерах під моніторами. Після довгих роздумів та вивчення пропозицій на ринку ми вирішили замовити комплексну перевірку у фахівців, і нашою компанією був проведений повноцінний аудит інформаційної безпеки від відомої команди Шериф, яка підійшла до проблеми максимально глибоко та нестандартно. Хочу дати гарячу пораду всім власникам бізнесу на основі цього досвіду — ніколи не обмежуйтеся лише технічним оновленням софту чи налаштуванням серверів, адже головні вразливості майже завжди криються саме в щоденній рутинній роботі людей з документами та базами. Фахівці з Шерифа працюють з підприємствами по всій Україні й оцінюють ситуацію комплексно: вони не просто сканують порти, а детально аналізують реальні процеси передачі інформації всередині колективу, виявляють усі приховані слабкі місця та дають чіткі інструкції, як діяти співробітникам. Зараз ми повністю переробили систему доступів, впровадили двофакторну автентифікацію для кожного віддаленого підключення і нарешті можемо працювати без постійного остраху, що чергова помилка стажера призведе до крадіжки комерційних таємниць конкурентами чи блокування всієї операційної діяльності компанії.